Opening Ridderschapsvaart

Gepubliceerd op 24 oktober 2021 om 15:44

Vandaag (24 oktober) opende wethouder Anke Klein de Ridderschapsvaart officieel. In het bijzijn van de gemeentelijke projectleiders plantte ze een lijsterbes aan de rand van de nieuwe duiker (ondergrondse buis) die de eeuwenoude watergang weer verbindt met de Minstroom. Lijsterbes is een inheemse plantensoort, een rijke voedselbron voor vogels bovendien. Met het project om de Ridderschapsvaart weer stromend te maken - in nauwe samenwerking met gemeente Utrecht en waterschap HDSR - wil de 25 jarige bewonersvereniging de Zilveren Schaats een impuls geven aan de biodiversiteit op het gelijknamig terrein.
Historicus Bas Nugteren, schrijver van het boek over de Zilveren Schaats, gaf een rondleiding langs de Ridderschapsvaart en beschreef de rijke historie van deze eeuwenoude waterweg. Imker Alexander van de Zilveren Bij had potjes verse honing in de aanbieding en schaapsherder Gerdien vertelde over het schapenbeheer. Het officiële gedeelte werd afgesloten met een borrel.

Achtergrond
De Ridderschapsvaart doorsnijdt het terrein van de Zilveren Schaats in de volle lengte. De watergang werd in 1664 uitgegraven om de Biltsche Vaart en Minstroom te verbinden. Trekschuiten konden voortaan vanuit Zeist en De Bilt zand vervoeren naar de drassige hoveniersgronden van Abstede en de snelgroeiende (ommuurde) stad. Mest namen ze retour waarmee de schrale Biltse gronden verrijkt konden worden. Door de aanleg in 1942 van Rijksweg 22 - de latere Waterlinieweg - kwam de Ridderschapsvaart in de knel. De watergang werd deels gedempt, slibde dicht en was eind 2020 vervallen tot een stilstaande, levenloze sloot.