Limietpaal O27

Gepubliceerd op 17 april 2024 om 15:05

De Zilveren Schaats is een voormalige gedekte militaire weg, een door wallen beschermde verbinding tussen de Nieuwe Hollandse Waterlinieforten Op de Biltstraat en Vossegat. Het wallenpatroon is nog altijd goed te zien. Minder zichtbaar is de oude paal die halverwege het terrein in de oever staat. O27 staat erop. Het is een limietpaal, 150 jaar oud. Hij markeert de grens van een militair domein, eigendom van het toenmalige Ministerie van Oorlog. Dat verklaard de letter O op de paal. Deze limietpaal heeft volgnummer 27.

Kanon in stelling
Het hele domein tussen Fort Lunet I en Fort Op de Biltstraat was met 35 limietpalen gemarkeerd. Elke hoek of knik in het terrein kreeg een limietpaal, gemaakt van Belgisch hardsteen, 20 cm breed, 150 cm lang waarvan 50 cm bovengronds. Gewicht: een kleine 250 kilo. Nu is de vraag: waarom staat er halverwege de kaarsrechte weg van de Zilveren Schaats een limietpaal? Er blijkt op dat deel tóch een kleine verbreding aangebracht om een kanon in stelling te kunnen brengen. Die afwijking van de rechte lijn werd gemarkeerd. Limietpaal O28 zou dus in de buurt moeten staan, maar die lijkt verdwenen. Wellicht ligt die op de bodem van de Zilveren Schaats?

Zeldzaam
Veel limietpalen in Nederland zijn in de loop der tijd verdwenen, vaak omdat ze op boerenland in de weg stonden. Deze O27 is dus best zeldzaam. Een medewerker van het Kenniscentrum Hollandse Waterlinie heeft de paal na melding dan ook gelijk ingevoerd in een database.

Op de oude stafkaart van de stelling tussen Lunet I en Fort Op de Biltstraat is paal O27 nog terug te vinden. Lees hier meer over limietpalen.

Limietpaal O27 op het terrein van de Zilveren Schaats