Gespot: De nachtegaal

Gepubliceerd op 16 mei 2024 om 15:51

Nanne Nauta is buurtgenoot, stadsdichter, stamgast van Café Jan Primus en vooral: ervaren vogelaar. Samen met Peter Seevinck loopt hij een jaar lang om de week een rondje over de Zilveren Schaats en legt zijn oor te luister. Wat fluit, nestelt, trekt, jaagt en overwintert aan de overkant?

"De nachtegaal! Het antwoord op de vraag die de bewoners aan de waterkant al minstens twee weken wakker houdt: wat zingt daar zo mooi aan de overkant? Vanaf eind april zit een mannetje uit volle borst te fluiten in de hoop dat er een vrouwtje op af komt. Of zijn lokroep succes heeft, dat hebben Peter en ik nog niet vast kunnen stellen. Dus of er ook een broedpaar gaat komen is nog even afwachten. Als we hem eind mei nog horen zingen, zijn z'n kansen voor dit jaar waarschijnlijk verkeken.
De meeste nachtegalen in Nederland leven in de duinen langs de kust. In het binnenland zijn ze zeldzaam. Verder is een nachtegaal hóren makkelijker dan er een zien. De vogel op de foto is een nachtegaal die vorig jaar langs het jaagpad van de Kromme Rijn zat te zingen. Zonder resultaat overigens, dus best ondankbaar eigenlijk, al dat mooie zingen ... Half mei is hij daar verdwenen, misschien hoopt ie dit jaar op meer succes op de Zilveren Schaats?"

Gespot op 04 mei 2024: kuifeend
Gespot op 14 april 2024: beflijster
Gespot op 06 april 2024: Blonde van Bloeyendael
Gespot op 30 maart 2024: tjiftjaf

Vogels per mei 2024
Excel – 7,3 KB